Benieuwd wat jouw goud waard is? Hier vind je de actuele goudprijs

Goud is veel geld waard, dat is algemeen bekend. Maar wanneer je in goud wil handelen is het belangrijk om dit op een gunstig moment te doen. In dit artikel leren we je waar je terecht kunt om de actuele prijs van jouw goud te vinden en hoe je het beste goud kunt inkopen.

Goudbaar 

Wanneer je goud hebt, betreft dit goudbaar of gouden munten. Om de actuele goudprijs van jouw goud te bepalen, is de eerste vraag welke van de twee je in je bezit hebt. De voordelen van goudbaar zijn:

  • Goudbaren zijn goedkoper dan gouden munten
  • Vaste prijs door de jaren heen (slechts beïnvloed door de beurs)

Op een goudbaar staat de producent en de zuiverheid van het goud. Dat zorgt ervoor dat het voor iedereen duidelijk is wat voor soort goud het betreft en dus ook wat de waarde is. Het gewicht en de zuiverheid bepalen bij een goudbaar namelijk de prijs. 

Gouden munten

Bij een gouden munt bepaalt het gewicht en de zuiverheid in veel mindere mate de goud waarde. De waarde van goud wanneer het aankomt op munten, heeft veel meer te maken met emotionele waarde een schaarste. Bijvoorbeeld de beroemde ‘Canada 1 Million dollar Gold Maple Leaf 2007’, die voor ruim vier miljoen euro is verkocht. Van deze munt is er slechts een gemaakt en er zit een betekenis achter, waardoor de munt voor veel geld verkocht is. 

Wanneer je gouden munten hebt is het lastig om de precieze prijs te bepalen omdat je ze verkoopt aan (andere) verzamelaars. Zij hebben een bepaalde betalingsbereidheid waarmee rekening gehouden dient te worden. Wel zijn munten vaak meer waard dan goudbaren. De waarde goud ligt in die zin dus hoger bij gouden munten. 

Goudprijs actueel

Wanneer je goudbaren in je bezit hebt, kun je wel de goudprijs actueel zien. Daarvoor kun je op de officiële beurs-website terecht om de goudbeurs te bekijken. Wanneer je vaker wil monitoren, kun je een app downloaden op je telefoon. Op die manier kun je heel precies bekijken wat de goudprijs is. 

Een tip van ons is om de goudbeurs voor een wat langere tijd te monitoren waardoor je meer inzicht hebt in de waarde van goud en de goudbeurs. Dat zorgt ervoor dat je kunt voorspellen wanneer de beurs ongeveer omhoog gaat en je jouw goud dus op het beste moment kunt verkopen. 

Goud veilig opslaan

Wanneer je goud hebt gekocht en dat wil verkopen over een tijd, of misschien wil bewaren als eventuele erfenis voor kinderen en kleinkinderen, is het wijs je goud op te slaan. De goudprijs schommelt wel iets en de goud waarde daarmee ook, maar goud blijft altijd veel geld waard. Zeker wanneer het gouden munten betreft worden deze vaak na langere tijd, meer geld waard. Je kan bij verschillende bedrijven je goud veilig opslaan zodat jij je er geen zorgen om hoeft te maken. Daarnaast heb je hierdoor geen kluis in je woning staan, die inbrekers aantrekt. Het is dus verstandig goud op te slaan terwijl jij wacht op de ideale goudprijs.