Goedkoop lenen

Calculator and pencil

Mensen kunnen verschillende redenen hebben voor het afsluiten van een lening. Zo kiezen mensen vaak voor geld lenen wanneer zij een grote bijzondere aankoop willen gaan doen. Denk hierbij aan een motor, auto, boot of een nieuw huis. Het is verstandig om je vooraf goed te verdiepen in het afsluiten van een lening, zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Geld lenen kost geld   

Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan de procedure omtrent het lenen van geld. Zo is er een toegestane leeftijd. De meeste banken in Nederland hanteren een minimumleeftijd van 21 jaar, maar er zijn ook Nederlandse banken die een leeftijd van 25 jaar hanteren. Wanneer je nog jong bent, is het dus goed om vooraf uit te zoeken welke minimumleeftijd de desbetreffende bank hanteert. Daarnaast moet je rekening houden met de looptijd. Hiermee wordt de periode bedoeld waarbinnen je de lening moet terugbetalen. Het bedrag wat je maandelijks moet aflossen, wordt bepaald aan de hand van de looptijd.

Waar veel mensen ook geen rekening mee houden, is het feit dat geld lenen ook geld kost. Je hoort en ziet dit dan ook regelmatig voorbij komen op tv en radio. Geld lenen kost geld doordat je altijd een percentage aan rente moet betalen aan een bank. Opvallend is dat de rente hoger ligt bij het lenen van kleine bedragen vergeleken met het lenen van grote bedragen. Kijk daarom goed naar de hoogte van de rente bij een bank, voordat je een lening definitief afsluit

Oversluiten

Sommige mensen hebben verschillende leningen lopen bij meerdere banken. Dit heeft als gevolg dat je een behoorlijk bedrag aan rente betaalt. Over kleine leningen betaal je namelijk meer rente dan over grote leningen. Om geld te besparen, kun je daarom een lening oversluiten. Wanneer je een lening oversluit, sluit je eigenlijk een nieuwe lening af. Met deze nieuwe lening betaal je alle oude leningen af. Hierdoor houd je een grote lening over in plaats van allemaal kleine leningen. Het voordeel hiervan is dat je minder kosten aan rente betaald. Toch zit er ook een nadeel aan het oversluiten van een lening. Dit nadeel is dat je de grote lening meestal niet in een keer boetevrij kunt aflossen. Het kan dus zijn dat je alsnog veel geld kwijt bent vanwege de boete. Het is dus aan te raden om je goed te verdiepen in de procedure omtrent het oversluiten van een lening, voordat je definitief de beslissing maakt om je lening over te sluiten.