Wat voor invloed heeft een BKR-registratie op mijn hypotheek?

Een BKR-registratie op zich hoeft niet veel negatiefs te betekenen voor het afsluiten van een hypotheek. Je bent BKR-geregistreerd wanneer je ergens een lening afsluit. Dat heeft dus niet direct gevolgen voor andere leningen. Wanneer een BKR-registratie wel invloed heeft en wat die invloed dan is, lees je in dit artikel. 

Welke soort BKR-registratie?

De soort BKR-registratie bepaalt of er invloed wordt uitgeoefend op het aanvragen van je hypotheek. Een positieve registratie heeft eigenlijk heel weinig invloed op het aanvragen van een hypotheek. Dat betekent slechts dat er een bedrag open staat en dat je dit aan het afbetalen bent. Het is wel belangrijk om rekening te houden met dit bedrag wanneer je een hypotheek afsluit zodat je niet te veel geld leent, want dat kan leiden tot een negatieve BKR-registratie. Dan is een hypotheek met BKR haast onmogelijk. 

Negatieve registratie

Een negatieve BKR-registratie krijg je niet zomaar. Die krijg je alleen als je voor een langere tijd, rekeningen niet betaalt. Wanneer je bijvoorbeeld de rekening van je telefoonabonnement 3 maanden niet betaalt, krijg je waarschijnlijk een negatieve BKR-registratie. Daarvan word je wel op de hoogte gebracht en ervoor ontvang je een aantal waarschuwingen. Dat gaat vaak wel om een code A. Er zijn namelijk verschillende codes wanneer het gaat om negatieve BKR-registraties. De codes zijn bijvoorbeeld:

  • A
  • A2
  • A3
  • H

Een code A is bij het aanvragen van een hypotheek nog niet een groot probleem omdat het daar vaak om relatief kleine bedragen gaat. Maar een BKR-registratie hypotheek aanvragen met een code A2, A3 of H wordt al lastiger. Sowieso kijken banken niet goed naar de persoonlijke situatie. Een negatieve registratie betekent dat je een afgesproken betaling niet hebt voldaan en dan doen banken liever geen zaken met je. 

BKR-registratie verwijderen

Een negatieve BKR-registratie heeft dus eigenlijk bijna altijd gevolgen voor je hypotheekaanvraag en waarschijnlijk krijg je helemaal geen hypotheek. Een BKR-registratie verwijderen is mogelijk maar niet gemakkelijk. Er zijn uitzonderingen wanneer de gevolgen van je BKR-registratie bijvoorbeeld uit verhouding zijn met het bedrag van de schuld, of wanneer er fouten zijn gemaakt in de administratie van de schuldeiser. 

Gevolgen uit verhouding met schuld

Een negatieve BKR-registratie kan al ontstaan wanneer je iets bestelt met Afterpay bijvoorbeeld en vergeet te betalen. Dit kan gaan om een bedrag van 20 euro, maar betekent wel een negatieve BKR-registratie die je nog minstens vijf jaar hebt. Daardoor een hypotheek mislopen is uit verhouding en om die reden kun je de registratie aanvechten. 

Professionals inschakelen

Het kan best lastig zijn om alle wetten en regels rondom BKR-registraties uit te zoeken en je negatieve registratie aan te vechten. Wanneer je een ingewikkelde zaak hebt, kun je het best een bedrijf inschakelen dat zich specialiseert in BKR-registraties. 

Terechte BKR-registratie

Wanneer je registratie wel terecht is, heeft dit waarschijnlijk een goede reden. BKR-registraties zijn niet in het leven geroepen om je te pesten, maar juist om je te beschermen. Wanneer je boven op de schulden die je al hebt nog meer geld leent worden de schulden alleen maar erger en kom je er nooit meer vanaf. Met een BKR is dat niet mogelijk.