Kosten verkoop woning: hoe zit dat?

Je denkt er over na om je woning te verkopen, wellicht heb je al een nieuwe woning aangekocht. Veel mensen sparen voor het kopen van een nieuwe woning, maar wist je dat er ook kosten aan de verkoop van een woning kunnen zitten? Er zijn gevallen waarbij deze kosten wel kunnen oplopen tot 10% van de verkoopwaarde van het huis. Goed om te weten is dat deze kosten vaak kunnen schommelen en onderhandelbaar zijn. Afhankelijk van de huidige woningmarkt, moet je jezelf erop voorbereiden dat je deel van deze kosten moet betalen. Wanneer je de kosten voor het verkopen van je woning begrijpt, kan dit je helpen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Taxatie van de woning

Wanneer je jouw woning in de verkoop wilt doen, moet je er rekening mee houden dat je woning getaxeerd moet worden. Een taxatie huis kan onder de makelaarskosten vallen, maar het kan ook zijn dat de makelaar dit uitbesteed wanneer de makelaar zelf geen taxateur in dienst heeft.

Daarnaast is het goed om te weten dat de kopers ook een taxatie huis kunnen laten uitvoeren. Wanneer daar grote problemen uit voorkomen, ben jij misschien verantwoordelijk voor het betalen van deze reparaties. Dit kan dan ook een flinke tegenvaller zijn. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn wanneer je een woning wilt verkopen.

Commissie de je aan de makelaar moet betalen

De grootste kostenpost bij het verkopen van je huis is vaak de vergoeding die je aan de makelaar moet betalen. In veel gevallen zijn deze kosten 1 à 2 procent van het bedrag waarvoor jouw woning verkocht word. Stel je verkoopt het huis voor 300.000 euro, dan betaal je bij 1% commissie 3000 euro aan de makelaar.

Deze provisie wordt altijd door de verkoper van de woning betaald en niet door de kopers. Er zijn verkopers die deze kosten willen besparen door hun huis zelf te verkopen zonder makelaar. Het is dan goed om te weten dat je overal zelf voor opdraait. Je kunt dan denken aan de onderhandelingen, het inhuren van de contractjurist en uiteraard voor de overdracht. Het kan zelfs duurder worden dan wanneer je een makelaar in de arm neemt.

Reparaties aan de woning

Wanneer je jouw huis wilt verkopen, kan het zijn er nog wat aan de woning moet gebeuren om de woning aantrekkelijker te maken. Deze reparaties kunnen de waarde verhogen, maar er gaat ook geld en werk in zitten. Daarom is het goed om hier geld voor achter de hand te hebben.

Extra kosten zoals afsluitende kosten

De sluitingskosten wanneer je een huis verkoopt, vallen eigenlijk altijd onder de verantwoordelijkheid van de koper van de woning. Toch kan het zijn dat de koper dit er bij de onderhandeling probeert tussen te drukken. Dit kunnen onder andere overdrachtsbelastingen, eigendomsverzekeringen, onroerendgoedbelasting en advocaatkosten zijn, maar ook de kosten van de aankoopmakelaar kunnen worden gevraagd over te nemen. Wees slim en let hier goed op. Voor je het weet betaal je kosten die je helemaal niet zou hoeven te betalen. De afsluitkosten kunnen wel tot 4% van de verkoopprijs oplopen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat jij als verkoper verantwoordelijk bent voor deze kosten is het wel goed om voorbereid te zijn.