Persoonlijke lening: Dit moet je weten

Wil je een persoonlijke lening aanvragen of twijfel je nog of je niet toch beter voor een doorlopend krediet kunt gaan? Dan is het goed om eerst te bekijken wat de verschillen tussen beide leningen zijn. Op basis van deze verschillen kun je namelijk beter bepalen of de lening iets voor jou gaat zijn. Daarnaast is het verstandig om meerdere kredietverstrekkers naast elkaar te zetten. Een van de partijen die jou aan een lening kan helpen is De Nederlandse Kredietmaatschappij. Maar aan welke verschillen moet je allemaal denken? Onderstaande informatie zet er een aantal op een rij.

Een persoonlijke lening biedt zekerheid

Een persoonlijke lening is een lening die jou altijd zekerheid geeft over de looptijd en de kosten. Op voorhand staat alles namelijk al vastgesteld in de overeenkomst met de geldverstrekker. Bij een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit, omdat het opgenomen bedrag opnieuw kan worden opgenomen. Bij een persoonlijk krediet zal je het geld eerst af moeten lossen in termijnen voordat je weer opnieuw een aanvraag kunt doen. Je moet het geld dus wel weer beschikbaar hebben voor de aflossing, maar weet daarbij wel direct waar je aan toe bent voor de toekomst.

Stel de looptijd vooraf vast

Als je een persoonlijke lening toegewezen hebt gekregen dan ontvang je het bedrag in een keer op jouw rekening. Per maand betaal je dan een vast bedrag terug aan de geldverstrekker. Dit is zowel het bedrag van de lening als de rente die je erover betaalt. Je kunt op voorhand een looptijd kiezen, waardoor jouw maandbedrag hoger of lager wordt en je precies weet hoelang en hoeveel je gaat betalen aan de partij die jou de lening heeft gegeven. Dit geeft jou de zekerheid die je nodig hebt en op basis hiervan zal er ook verantwoordelijk met de lening omgegaan kunnen worden.

Alle bewijsstukken aanleveren voor de aanvraag

Voordat je een persoonlijke lening aan kunt vragen wordt wel gekeken of je deze lasten financieel kunt dragen. Daarom zal een kredietmaatschappij meerdere vragen aan jou stellen en bewijsstukken opvragen. Zo moet je bijvoorbeeld jouw bron van inkomsten doorgeven. Ook zal er gekeken worden naar de inkomsten zelf en de vaste lasten die je iedere maand hebt. Op basis van deze gegevens wordt gekeken of er ruimte is voor de terugbetaling en het aanleggen van een nieuw spaarpotje voor in de toekomst. Zo kom je niet in nieuwe financiële problemen.

De lening voor jezelf berekenen

Om teleurstellingen te voorkomen is het goed als je eerst ook gaat kijken naar de situatie voordat je een aanvraag voor een persoonlijke lening gaat doen. Vaak kun je op de website van een kredietmaatschappij al een schatting laten maken, of een lening berekenen, van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Tevens zie je hier in een oogopslag welke voorwaarden er aan de lening verbonden zitten en met welke beroepen je wel of niet een aanvraag in kunt dienen. Je hoeft hierdoor geen tijd te verdoen aan een aanvraag die tot niets gaat leiden.