Wat is de wft en hoe beschermt het de consument?

De afkorting wft staat voor wet financieel toezicht en dit is de wet die de kwaliteit in de financiële sector waarborgt. Financiële professionals en –adviseurs beoefenen een beschermd beroep en dat wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten. Als jij als consument dus financieel advies nodig hebt, dan vertelt de wft je dat je dit krijgt van een specialist. Bij het uitkiezen van je adviseur is het wft diploma dan ook zeker een bewijs van kwaliteit om naar te vragen. Iemand die zonder dit diploma een financieel adviserende taak uitvoert is illegaal bezig en mag daar volgens de wet financieel toezicht voor gestraft worden. Maar wat betekent dit allemaal voor jou als consument?

Met een wft diploma heeft jouw adviseur de basiskennis

Iedere adviseur in de financiële sector moet een basisdiploma halen en deze aanvullen met één of meerdere modules. Deze modules komen overeen met de sector waarin ze werkzaam zijn en elke module fungeert als een individuele beroepskwalificatie. Als jij bijvoorbeeld een hypotheekadviseur nodig hebt, dan kies je iemand die in ieder geval de PE Hypothecair Krediet heeft afgerond. Wil je advies over je pensioen, dan neem je een financieel adviseur aan die de wft module PE pension heeft gehaald. Het is dus van groot belang dat je adviseur niet alleen een diploma kan laten zien, maar dat deze ook relevant is in zijn of haar werkgebied.

Een financieel adviseur heeft onderhoudsplicht

Iedere financieel adviseur die het wft diploma gehaald heeft is ook verplicht om deze periodiek te onderhouden. Het diploma is dus niet onbeperkt geldig. Kijk dus ook naar de geldigheid van het document dat ze je kunnen laten zien. De basismodule hoeft niet herhaald te worden, maar de individuele modules voor het vakgebied wel. Dat is ook niet vreemd, want in de financiële sector worden constant veranderingen doorgevoerd. Door de onderhoudsplicht en het feit dat het een PE (permanente educatie) diploma is, ben je niet alleen gegarandeerd van kwaliteit, maar ook van continuïteit.

Een financieel adviseur is permanent actueel

De Autoriteit Financiële Markten controleert niet alleen de aanwezigheid van geldige diploma’s. Ze kijken ook naar bewijs dat aantoont dat de financiële adviseur permanent actueel is. Dat betekent dat de specialist zichzelf op de hoogte houdt van alle laatste gebeurtenissen en veranderingen in het vakgebied en daar bewijs van aan kan leveren. Hier bestaat ook een certificaat voor, dus het is helemaal niet vreemd om daar naar te vragen.

Elke adviseur wordt met de wft dus verplicht om de relevante beroepskwalificaties te halen, deze te onderhouden en om permanent actueel te zijn. Dat is voor jou als consument een groot voordeel, omdat je een duidelijke garantie krijgt van kwaliteit. Je hoeft niet bang te zijn voor oplichters en bij twijfel vraag je naar bewijs van de wft verplichtingen. Kunnen ze dat niet laten zien, dan geef je je zorgen aan bij de Autoriteit Financiële Markten en kies je een adviseur die wel te vertrouwen is.