Kun jij gebruik maken van de wbso?

Voor ondernemers zijn er verschillende regelingen waar zij gebruik van kunnen maken, zoals de wbso. Het lastige is vaak om te achterhalen of jij voor een bepaalde regeling in aanmerking komt en hoe je dit dan aanvraagt. Bovendien moet je ook maar net weten dat bepaalde regelingen bestaan. Wat is nu precies de wbso en voor wie is dit bedoeld? Daar vertellen we je hier iets meer over. Ook geven we een indicatie van wat dit jou op kan leveren, zodat je ook ziet of het voor jou de moeite waard is om met de aanvraag hiervoor aan de slag te gaan.

Wat is wbso?

De overheid werkt graag met uitgebreide namen voor regelingen die ze vervolgens weer af gaan korten, dat is met de wbso ook het geval. Dit staat voor:

  • wet
  • bevordering
  • speurwerk
  • ontwikkelingswerk

Dit klinkt misschien nog wat vaag, maar met de wet ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk wil de overheid er eigenlijk voor zorgen dat er meer geïnnoveerd wordt. Nu is innovatie natuurlijk ook weer een breed begrip, dat in verschillende situaties net weer iets anders kan betekenen. In dit geval betekent het dat bedrijven in aanmerking komen die een nieuw product of een nieuw productieproces ontwikkelen. Ook het verbeteren van producten en productieprocessen kan onder de wbso vallen en in sommige gevallen ook het ontwikkelen of verbeteren van bepaalde diensten. Daarnaast kan ook technisch-wetenschappelijk onderzoek voor deze regeling in aanmerking komen. Het gaat dus eigenlijk om innovatie in vrij brede zin, maar dat betekent niet dat alle bedrijven of projecten hier zomaar voor in aanmerking komen. Zo kunnen kennisinstellingen hier bijvoorbeeld geen beroep op doen. Ben jij geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Ook dan kun je geen beroep doen op de wbso. Ben je dit wel, dan moet je aan kunnen tonen dat je minstens 500 uur per jaar aan de innovatie besteedt. Er zijn dus behoorlijk wat eisen waar je aan moet voldoen.

Wat levert het op?

Innoveren is risicovol en daarom is de wbso in het leven geroepen. Het kan immers maar zo zijn dat je heel veel uren in iets steekt zonder dat dit uiteindelijk het gewenste resultaat oplevert. Of het duurt gewoon veel langer dan je dacht. Bij veel innovaties is het zo dat het lang duurt voordat je er winst op kunt maken. Dat maakt het voor bedrijven niet aantrekkelijk om zich bezig te houden met innoveren. Daarom heeft de overheid dus de wbso ontwikkeld. Als je hiervoor in aanmerking komt, dan kun je een subsidie ontvangen op basis van de kosten die je maakt. Dit kan je duizenden tot tienduizenden euro’s opleveren en dat maakt het opeens veel minder risicovol om met de innovatie aan de slag te gaan. Denk jij dat jij in aanmerking zou komen voor deze regeling? Dan is het raadzaam om hulp in te schakelen bij de aanvraag hiervan. WBSOburo is een aanrader, zij hebben veel ervaring met het opstellen van aanvragen hiervoor en weten dan ook precies waar de aanvraag aan moet voldoen. Op hun website lees je hoe zij jou kunnen helpen met de aanvraag voor de wbso!