Wat betaal je aan courtage?

Als je een makelaar in de arm neemt, dan krijg je vaak al snel te horen dat je courtage moet betalen. Wat is dit nu precies en hoe hoog ligt dit bedrag? Het is goed om hier vooraf wat over te weten, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden en zodat je weet wat gangbaar is. Courtage kan sterk verschillen, desondanks is er wel wat te zeggen over gemiddelde tarieven die gerekend worden. Het is dus goed om je hier eens in te verdiepen. Wat zijn hier bijvoorbeeld de voor- en nadelen van? Wat kun je verwachten en hoe vergelijk je makelaars?

Courtage

De kosten die een makelaar bij jou in rekening brengt, zijn vaak zogenaamde courtage kosten. Dit houdt in dat er niet met een vast bedrag gewerkt wordt, maar met een percentage van de koop- of verkoopsom. Zoals met alles het geval is, heeft het werken met dit percentage voor- en nadelen. Een nadeel voor jou is dat je vooraf niet precies weet hoe hoog de totaalkosten zullen worden. Valt de aankoopsom of verkoopsom immers hoger of lager uit, dan worden de kosten ook hoger of lager doordat deze een percentage van het bedrag vormen. Je weet dus vooraf niet precies waar jij aan toe bent. Maar het werken met courtage heeft ook een voordeel. Voor een makelaar is het immers zo dat ze meer verdienen op het moment dat ze jouw huis voor een hogere prijs weten te verkopen. Ze zullen er dus hard hun best voor doen om een hoge verkoopprijs af te dingen bij de kopers van jouw woning. Voor jou komen de kosten zo wel hoger te liggen, maar tegelijkertijd krijg je dus ook meer geld voor je huis. Hierdoor ben je uiteindelijk dus voordeliger uit. Courtage heeft dus een duidelijk voordeel en nadeel!

Wat kun je verwachten?

Wat belangrijk is om te weten, is dat tarieven van makelaars kunnen verschillen. Gemiddeld wordt er ongeveer 1,4% aan courtage in rekening gebracht, maar dit kan bij jouw makelaar dus hoger of lager liggen. Je bent nu misschien geneigd om te zoeken naar het makelaarskantoor dat de laagste courtage rekent. Maar dat is niet per definitie de voordeligste keus. Het verschilt namelijk ook wat een makelaar jou aan diensten levert voor dat bedrag dat in rekening wordt gebracht. Bij sommigen is dit een totaalprijs, terwijl bij andere makelaarskantoren nog bijkomende kosten in rekening gebracht worden. Kijk dus niet alleen naar de hoogte van de courtage, maar ook naar wat je hiervoor eigenlijk precies krijgt. Pas dan heb je een goed beeld van welke makelaar voor jou uiteindelijk de beste en voordeligste keus is. Wil jij ze gemakkelijk met elkaar vergelijken, dan doe je er goed aan om naar makelaarkosten.nl te gaan. Je kunt bij hen makelaars vergelijken voor:

  • kopen van een woning
  • verkopen van een woning
  • verhuren van een huis

Je geeft een aantal gegevens aan hen door en op basis daarvan kun je vervolgens verschillende makelaarskantoren bij jou in de buurt vergelijken op onder andere de courtage. Zo weet jij zeker dat je een goede keus maakt!