Is het nemen van een uitvaartverzekering verplicht?

Is een uitvaartverzekering verplicht? Dat kan misschien beangstigend klinken, omdat een uitvaart veel geld kan kosten en je dus misschien denkt ook veel voor de verzekering te moeten betalen. Voor  de duidelijk wordt eerst uitgelegd wat de verzekering precies inhoudt: het is een verzekering die uiteindelijk ( afhankelijk van de vorm die je kiest) de kosten van de uitvaart betaald. Het is dus niet zozeer een verzekering zoals je die misschien in gedachten hebt, als je naar de gebruikelijke definitie van het woord verzekering kijkt. In het geval van de uitvaart is het eerder een soort spaarpotje of appeltje voor de dorst die je middels een verzekering alvast spaart voor je uitvaart.

Moet je de uitvaartverzekering verplicht afsluiten?

Als het een soort spaarpotje is, dan is een uitvaartverzekering verplicht. Dat klinkt krom en dat is het ook. Niemand kan je verplichten om ergens voor te sparen, al is het maar omdat je dat soms niet eens kan. Daarom hoef je deze verzekering ook niet per se af te sluiten. De meeste mensen kiezen er echter wel voor. De voornaamste reden is dat een verzekering ervoor zorgt dat er al een en ander op papier staat over hoe de uitvaart wordt geregeld. Dat kan een hele last van de schouders van de nabestaanden zijn op het moment dat ze nog in rouw verkeren. 

Het uitvaartverzekering verplicht vraagstuk is opgelost. Maar…

Is een uitvaartverzekering verplicht? Niet dus. Maar als iemand zich niet verzekerd heeft en niemand een uitvaart kan betalen, wat gebeurt er dan? Een begrafenis of iets dergelijks is wel verplicht. Waarom is een uitvaartzekering dan niet alsnog verplicht?
Als een crematie of begrafenis niet betaald kan worden, wordt het alsnog geregeld door de gemeente. Maar dan wordt er niets bijzonders gedaan en dat maakt het afscheid zeer onpersoonlijk, bijna koel en afstandelijk. Bovendien krijgen de nabestaanden daar alsnog de rekening van, als de gemeente hen kan vinden. 

Uitvaartverzekering verplicht? Zo voelt het wel een beetje…

Met deze uitleg lijkt een uitvaarverzekering verplicht. Dat is en blijft niet het geval, maar het is begrijpelijk dat het zo kan voelen als je leest wat er gebeurt of kan gebeuren als je dat niet doet. (Her)overweeg of je een verzekering wil afsluiten of niet met de kennis die je nu hebt. Je kan je nabestaanden een hoop geregel besparen als je het doet, maar als je het niet doet en geen bezwaar hebt tegen een (zeer sobere) begrafenis die meteen na je overlijden betaald moet worden, dan hoef je dat alsnog niet te doen. 

Meer weten? Kijk op Uitvaartverzekerinwijzer.net.