Jaarrekening maken: waar moet u op letten?

Voor sommige ondernemers met bepaalde rechtsvormen is het opstellen van een jaarrekening verplicht. Met zo’n jaarrekening maakt u de financiële balans van een boekjaar op. Simpel gezegd is het een financieel eindverslag van uw bedrijf waarin u vertelt wat u zakelijk gezien het afgelopen jaar allemaal heeft gedaan.  Als beginnend ondernemer kan het best allemaal ingewikkeld zijn en is het misschien verstandig om dit financiële overzicht door een andere partij op te laten stellen.

Wat moet er zeker in de jaarrekening staan?

Feitelijk kunt u een jaarrekening in drie delen opdelen:

  • De balans. Dat is een momentopname van hoe uw bedrijf er financieel aan toe is.
  • Een duidelijke en uitgebreide winst- en verliesrekening. Hierin staan zowel de inkomsten als de uitgaven van uw bedrijf over het afgelopen jaar.
  • Een toelichting op eerder genoemde delen. U dient in detail in te treden op de dingen die hierboven zijn genoemd. Hoe groter het bedrijf, hoe meer gedetailleerd het moet zijn.

Als u in het opstellen van zo’n verslag geheel nieuw bent, dan is het verstandig om uw jaarrekening dus door een professioneel bedrijf op te laten stellen, zodat u absoluut zeker weet dat het goed wordt samengesteld.

Professionals helpen graag een handje

Gelukkig zijn er goede professionals die zich hiermee bezighouden. Deze consultans, zoals men deze personen noemt, stellen niet alleen snel en overzichtelijk uw jaarrekening samen, maar zorgen er ook voor dat er een duidelijke samenstelverklaring bijgeleverd wordt. Ook zullen zij ervoor zorgen dat het geheel bij de Kamer van Koophandel, waar het naartoe moet worden gestuurd, terecht zal komen.