Handige indicatoren bij het beleggen in aandelen

bollinger bands en fibonacci retracement

Bij het beleggen is het prettig om wat extra inzicht te hebben of om de juiste conformatie te krijgen. Voor het verkrijgen van inzicht of conformatie wordt in de beleggingswereld vaak gebruik gemaakt van technische indicatoren. In dit artikel zijn er twee indicatoren die ik graag wil uitlichten omdat ik denk dat ze erg waardevol zijn. Dit zijn de Bollinger Bands en de Fibonacci Retracement. Benieuwd hoe deze indicatoren je kunnen helpen om succesvoller te beleggen? Lees dan snel verder!

Bron: https://www.beursgenoten.nl/

Bollinger Bands

De Bollinger Bands (in de jaren ’80 bedacht door de Amerikaanse financieel analist John Bollinger) wordt door beleggers gebruikt om trends te ontdekken en hier vroegtijdig op in te spelen. Deze indicator is eenvoudig af te lezen en gemakkelijk te gebruiken, wat de Bollinger Bands tot één van de meest populaire indicatoren heeft gemaakt. Deze indicator vormt een range rondom de moving average (doorgaans wordt hiervoor de 20 SMA gebruikt) die wordt berekend aan de hand van een standaarddeviatie. Een belangrijke beurswijsheid is dat binnen markten ongeveer 80% van de tijd geen duidelijke trend te ontdekken is, waardoor de markt dus meestal binnen de lower band en de upper band van de Bollinger Bands beweegt. Er zijn verschillende strategieën die je kunt hanteren om te beleggen met behulp van de Bollinger Bands. In een ander artikel zal ik daar dieper op ingaan.

Fibonacci Retracement

Als je kijkt naar een koersgrafiek zul je opmerken dat de prijs zich vrijwel nooit in een rechte lijn ontwikkelt. De prijs ontwikkelt zich in cycli – in golfbewegingen. Bewegingen die in koers zijn met de trend worden impulsbewegingen genoemd en bewegingen die tegen de trend ingaan, worden retracements genoemd. De Fibonacci Retracement indicator werkt aan de hand van een wiskundige getallenreeks die kan worden gebruikt om de ontwikkeling van de marktprijs te verklaren en helpt bij het voorspellen van de prijsactie. Deze indicator werkt zowel tijdens een uptrend als tijdens een downtrend en kan inzicht bieden bij het bepalen van toekomstige niveaus van support en resistance.

Meer weten?

Ben je op zoek naar inzichten in de markt of wil je bijvoorbeeld weten hoe je aandelen koopt? Neem dan eens een kijkje op de website van Beursgenoten.